blog-post-img-888

Verwachtingen

Verwachtingen kunnen zorgen voor teleurstelling, frustratie, irritatie als ze niet realistisch of niet gepast zijn. Verwachtingen die je hebt van (je) kinderen, bijvoorbeeld.

Kunnen zij werkelijk aan die verwachtingen voldoen? En waarvoor willen we dit eigenlijk zo graag? Als we eerlijk zijn naar onszelf verwachten we dan juist iets van ze, omdat dat makkelijker voor onszelf is? Het ons als ouder een goed gevoel zou kunnen geven als ze hieraan voldoen? Stilzitten, opletten, gehoorzaam zijn, geen ruzie maken, je bord leeg eten, goed je best doen, lief zijn etc. etc.

Het principe en de gedachte: ‘de wereld dat ben jij’ leerde mij dat alles wat ik aan verwachtingen als ouder heb, een perceptie is van mezelf. Door op deze manier je rol als opvoeder onder de loep te nemen, help je je kind om vrijer zichzelf te mogen en kunnen zijn. Te ontwikkelen in zijn eigen tempo en op zijn eigen unieke manier.

Best een hele klus zo leert de ervaring.  En het lukt zeker niet altijd om hier bewust van te zijn, maar iedere kleine stap van onszelf in deze richting is een belangrijke. ‘Met kinderen groeien’ (J. & M. Kabat-Zinn) is een mooie titel van een voor mij leerzaam boek en  zoals opvoeden kan zijn!

Monique

Geen reacties

There are no comments in this article, be the first to comment!

Leave a Reply

Rules of the Blog
Do not post violating content, tags like bold, italic and underline are allowed that means HTML can be used while commenting. Lorem ipsum dolor sit amet conceur half the time you know i know what.