blog-post-img-855

Omdenken

Ik lees op de FB pagina van OMDENKEN:

Acceptatie van de onveranderlijkheid kan de verandering inluiden….

Wat me op een dag als vandaag direct aan het denken zet! Het klopt natuurlijk, of tenminste het kan kloppen. Zoals omschreven; …kán de verandering inluiden.

Want wat nu als je in een fase van het leven het gevoel hebt dat alles of veel tegen zit? En ik bedoel niet een beetje tegenslag, maar forse tegenslagen. Noem overlijden van dierbare, verliezen van eigen gezondheid, ontslag. Nogal onveranderlijke omstandigheden toch? Ga er dan maar aan staan!

Toch vragen wellicht deze grootse uitdagingen in ons leven inderdaad om acceptatie. Bij andere opties als ‘het’ bevechten of doen alsof ‘het’ er niet is, hebben we inmiddels ruim ervaren dat dat niets oplevert. Mogelijk hebben afleiding of je gram halen tijdelijk een aangenaam gevoel als effect, maar halen daarmee niet de onveranderlijkheid van het feit weg. Sterker nog; het besef ervan kan daarna nog harder binnenkomen. BAM! Accepteren blijkt dan tóch een dieper innerlijke beweging met een langdurig blijvend positief effect. Want eenmaal geaccepteerd is eveneens een onveranderlijk feit. Acceptatie brengt rust en ruimte en mogelijkheid voor …verandering. Verandering van bijvoorbeeld ‘kijken naar’ of ‘manier van omgaan met’ en met als logisch gevolg een ander – vaak beter – gevoel.  Dit kost tijd, moed en kracht.

Ook in coaching adviseer ik ‘acceptatie’ veelal in het eerste contact met ouders die hulp voor hun kind zoeken. We onderzoeken wat nodig is om te kúnnen accepteren dat het NU eenmaal is zoals het is, hoe lastig of pijnlijk ook. En ja, daarmee zetten we samen in voor een blijvend veranderingsproces voor het kind!

Ik wens je oprecht en met heel mijn hart voor NU de mogelijkheid tot acceptatie van dat wat om acceptatie vraagt. In het grootse of in het klein.

Monique

 

Geen reacties

There are no comments in this article, be the first to comment!

Leave a Reply

Rules of the Blog
Do not post violating content, tags like bold, italic and underline are allowed that means HTML can be used while commenting. Lorem ipsum dolor sit amet conceur half the time you know i know what.